2 de juny del 2007

Perquè ens oposem a un 3er grup de P3 a l'escola Fort Pienc?

QUÈ HA PASSAT?

1. El Gerent del Consorci d'Educació de Barcelona envia una carta, el dilluns 28 de maig de 2007, dia després de les eleccions municipals, al Director del CEIP Fort Pienc comunicant que el proper curs l’escola haurà de tenir tres grups al seu nivell inicial, P3.

2. Quan el dilluns 28 al matí s'envia un SMS a les 25 famílies que accedeixen a aquestes 25 places informant-los que tenen plaça al CEIP Fort Pienc, ni el Director de l'escola havia pogut exposar els seus arguments al Consorci, ni l'AMPA ni els mestres en tenien notícia, ni les altres escoles afectades havien pogut dir-hi la seva. Això fa que, un cop enviat el missatge (encara que sigui per un automatisme informàtic no anticipat pels responsables, i per tant sense mala intenció), el Consorci passi a considerar absolutament impossible negociar amb les escoles afectades l'obertura del tercer grup de P3, i per tant si aquesta és la solució no només que menys perjudicarà, sinó que més pot ajudar, a l’escola pública del barri, a la vegada que es garanteixi el dret a l’escolarització de les famílies.

3. Des del punt de vista de l’AMPA i la Direcció de l’escola afectada directament (CEIP Fort Pienc) i també de les AMPA de les escoles afectades indirectament (CEIP Pere Vila, CEIP Ramon Llull), la decisió menysté i perjudica la seva voluntat d’oferir una educació pública i de qualitat.

  • En el cas dels CEIP Ramon Llull i el CEIP Pere Vila, el fet d’assumir, els darrers anys, alumnes d’altres barris i de no tenir cobertes totes les places, els dificulta treballar el seu projecte educatiu amb una població estable. Això ha fet que, tot i la qualitat dels seus projectes educatius i de la feina dels respectius equips de mestres, de les seves instal·lacions i dels recursos dels quals disposen, així com la il·lusió i empemta de les seves AMPA, els sigui més difícil aconseguir el reconeixement dels veïns.
  • En el cas del CEIP Fort Pienc, perquè introdueix problemes greus en el seu funcionament (veure aquesta carta), que s’afegeixen a l’esforç que l’equip de mestres ha hagut de fer els darrers anys per posar en funcionament una escola en barracons i assumir un trasllat al nou edifici, aquest curs, en condicions precàries (trasllat a darrera hora, terminis incomplerts per l’administració, edifici inacabat, defectes de l’edifici, etc.).

4. Quedar clar, per tant, que el Consorci d’Educació de Barcelona, enlloc d’aprofitar la situació DES D’UN PRIMER MOMENT per donar un impuls a les dues escoles amb dèficit d’alumnes (CEIP Ramon Llull i el CEIP Pere Vila), i així contribuir a la racionalització i creixement de l’escola pública al barri en el seu conjunt, el que ha fet és just el contrari: adjudicar-los des d’un primer moment a l’única de les tres escoles on la seva arribada representava un problema, i comunicar-ho a les 25 famílies per SMS, sense implicar ni demanar l’opinió a les escoles afectades.

5. Això fa, naturalment, que a partir d’aquest moment, a la vegada que s'origina un sentiment de desànim, indignació i d’abandonament als CEIP Pere Vila i CEIP Ramon Llull, i de perplexitat i impotència al CEIP Fort Pienc, qualsevol intent d’aturar el procés és viscut per les 25 famílies implicades com un atac personal al seu dret a escolaritzar els seus fills en aquesta escola. La situació en la que queden, és naturalment incòmoda i delicada, ja que dificulta encara més la tensió que per moltes famílies suposa el procés de preinscripció i assignació de centre.

QUÈ DEMANEM?

Davant d’aquesta situació, demanem al Consorci d’Educació de Barcelona que garanteixi:

1. Que en els propers anys les decisions que afecten el mapa escolar no es prendran sense consultar-ho i negociar-ho amb les Direccions i les AMPA de totes les escoles afectades, per evitar que es repeteixin fets tant lamentables, incomprensibles i perjudicials per al barri com el d’aquest curs.

2. Que no es poden obrir noves línies al barri mentre les actuals no estiguin plenes, ja que altrament s’està dinamitant tots els esforços de professors i pares de les escoles que actualment tenen vacants any rere any per il·lusionar i animar més pares a participar en el projecte de tirar endavant una escola (com es va fer amb els pares que en el seu moment van decidir optar per tirar endavant el CEIP Glòries, ara Fort Pienc, quan començava amb futur incert als barracons). AQUESTA DEMANDA COMPORTA TENIR EN COMPTE que del conjunt de pares assignats (a les llistes que es publicaran el dimarts 5 de juny) al CEIP Pere Vila i, en certa mesura, al CEIP Ramon Llull, hi ha un percentatge important que no arriba a executar la matrícula, i un altre que no arriba a començar el curs. Cal preveure -tot i la dificultat que comporta: també és difícil incloure un tercer grup a P3 al CEIP Fort Pienc!- aquestes baixes abans d’obrir una nova línia al barri, ja que altrament el que es fa és dinamitar les seves possibilitats de començar el curs el setembre amb les aules plenes de veïns del barri, i per tant de facilitar que tinguin un alumnat estable.

3. Que la nova escola que necessita i es preveu construir al barri no pot anar en contra de les que ja existeixen. Cal dedicar a la vegada més energies i crear mecanismes per garantir que el CEIP Pere Vila i el CEIP Ramon Llull tinguin la imatge que els pertoca per la seva realitat, és a dir, la d’escoles públiques de qualitat. Cal assegurar que els pares i mares que coneixen aquesta realitat perquè hi escolaritzen els seus fills i filles puguin fer sentir la seva veu amb més força.

4. Que AQUEST ANY es tindrà en compte els importants prejudicis que una tercer grup implica per a la qualitat educativa al CEIP Fort Pienc, i que per tant no s’obri mentre hi hagi places lliures a les escoles del barri al començament de curs. No pot ser que mestres i pares hagin de sumar a les seves obligacions habituals un esforç suplementari i voluntariós per suplir la manca de previsió i recursos de l'administració en relació a l'escola pública, ni els errors en la gestió del procés de matrícula que han imposat una decisió a uns i decepcionat als altres. Aquesta és la via més ràpida per desgastar la implicació professional dels mestres i desanimar els pares a les tres escoles afectades.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No puc deixar de felicitar a la persona o persones que han redactat el manifest que dóna origen a aquest nou bloc, tot i a risc d'estar incorrent en un problema de parcialitat davant d'una realitat concreta que tenim a la nostra zona d'influència.
Només vull fer una petita puntualització de forma. Quan es parla que el director de l'escola no estava al cas d'aquesta situació, com a tal he de manifestar que:

efectivament, jo vaig ser informat el divendres 25 que es tenia pensat incorporar una tercera línia. Vaig rebre dues trucades seguides, al matí, amb un caràcter molt escuet, ja que se m'emplaçava a una reunió urgent el dilluns 28 a les 12 del migdia per tal de comentar la situació, amb el Director dels Serveis Territorials d'Educació de Barcelona, Sr. José A. García Saceda, i amb el Gerent del Consorci d'Educació de Barcelona, Sr. Manel Blasco. Se'm va demana ABSOLUTA DISCRECIÓ, que jo vaig acomplir seguint l'ètica de la disciplina jeràrquica.
El problema va ser que des de l'Administració no es va posar cap mecanisme per evitar la sortida del SMS que va informar a les famílies a les 8'40 del dilluns, 28 de maig, amb el greu inconvenient per aquest director que escriu que les famílies es van assabentar abans que el personal docent. Un cop més les notícies van arribar abans que el missatge, deixant en una posició incòmoda davant el personal que dirigeixo. Se m'ha demanat disculpes des de l'Admnistració en més d'una ocasió, tot cal dir-ho, però el cert és que l'error s'havia comés. David Beltrán Dumont. Director del CEIP FORT PIENC.

Anònim ha dit...

Hola,

Som uns pares de l'escola Fort Pienc. Ens han arribat dos correus contradictoris sobre com va anar la reunió del Sr. Blasco amb les 25 famílies el dia 1 de Juny a la tarda. En un s'assegura que el 15 de Juny, quan s'hagi acabat el procés de matriculació, els diran quina escola tenen assignada i en l'altre, que ells podran triar. Quina és la versió correcta?
A l'assamblea també es va dir que el Consorci proposava que la 3ª línia estigués només un any a l'escola. Segons un d'aquests mails, l'administració els assegura una plaça fins a acabar la primària.
Algú podria aclarir què s'els va dir realment?

D'altra banda es parla d'una reunió demà dimarts, a les 18:30 per organitzar les accions que s'estimin necessàries. Aquesta reunió és a iniciativa de l'AMPA?
I si és el cas, és per tothom o per a la comissió?

Salutacions

Anònim ha dit...

Hola,

La reunió de demà dimarts és efectivament de la Comissió de l'AMPA del Fort Pienc amb representants de les AMPA del Pere Vila i el Ramon Llull, per avaluar la situació i proposar mesures per als propers dies.

A hores d'ara estem també intentant aclarir les informacions contradictòries que ens han arribat, per tal de saber del cert si s'han complert els compromisos que havíem acordat i s'ha actuat de bona fe, ja que algunes d'aquestes versions contradictòries apunten en una direcció una mica diferent, per dir-ho d'alguna manera.

Creiem que ara cal tenir el màxim de cura per contrastar tot el que ens diuen i tot el que deduïm, ja que en aquestes situacions és fàcil deixar-se portar per la indignació i perdre el rigor que necessitem (ens sembla que comencen a circular malentesos que perjudiquen qualsevol solució al problema).

Roger (Comissió Fort Pienc)